Owoce winogron zawierają cenne z kosmetycznego punktu widzenia cukry, pektyny, witaminy A, B1, B2, C, kwasy taninowy, winowy i galusowy oraz resweratrol.
Resweratrol działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz opóźnia proces starzenia. Cukry natomiast, dzięki właściwościom higroskopijnym chronią naskórek przed utratą wody i silnie nawilżają. Liczne kwasy owocowe obecne w miąższu mają delikatne działanie złuszczające, wpływają też na regulację wydzielania sebum. Polifenole, czyli przede wszystkim flawonoidy i wspomniany wcześniej resweratrol chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi i wolnymi rodnikami, nawilżają i wspomagają wchłanianie innych składników.
Hydrolat winogronowy ma dodatkowo działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a witaminy w nim zawarte wpływają pozytywnie na poprawę napięcia skóry.
Właściowości kosmetyczne hydrolatu winogronowego w pigułce:
- dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn,
- działa antybakteryjnie,
- działa antyoksydacyjnie,
- działa przeciwzapalnie,
- wykazuje silne działanie nawilżające,
- odświeża skórę i dodaje jej blasku,
- wzmacnia i ujędrnia skórę,
- wspomaga gojenie zmian trądzikowych.
Substancje aktywne :
- Kwasy: winowy, jabłkowy, kofeinowy, cynamonowy, ferulowy, mlekowy, szczawiowy, bursztynowy, pantotenowy, askorbinowy.
- Flawonoidy: proantocyjanidyny, kwercetyna, katechiny, epikatechiny, kemferol, resweratrol.
- Karotenoidy: karoteny, kryptoksantyna, luteina, likopen, zeaksantyna.
- Węglowodany: galaktoza, glukoza, sacharoza, ksyloza, rafinoza.
- Witaminy: kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina i witamina C.
- Minerały: wapń, potas, sód, żelazo, fosfor.
SKŁAD
Hydrolat winogronowy otrzymywany z soku pulpy owocowej.